فهرست مطالب

مجله پژوهش های کاربردی روانشناختی
سال نهم شماره 3 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/13
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فرهاد تنهای رشوانلو*، راضیه کرامتی، حسین کارشکی، مرضیه ترکمنی صفحات 1-14
    هدف از پژوهش حاضر بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس سرزندگی ذهنی در دانشجویان بود. طرح پژوهش از نوع همبستگی بوده، و جامعه آماری آن را دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی و علوم پزشکی شهید بهشتی تشکیل می داد. دو گروه نمونه 247 و 239 نفره از این دانشجویان به شیوه نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شدند و مقیاس سرزندگی ذهنی (رایان و فردریک،1997) و پرسشنامه شادکامی آکسفورد (هیلز و آرگایل،2002) را تکمیل کردند. همسانی درونی، روایی عاملی اکتشافی، تاییدی، همگرا و ملاکی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که مقیاس سرزندگی ذهنی، ساختاری یک عاملی با واریانس تبیین شده 47/59 درصد دارد. روایی عاملی تاییدی و تغییرناپذیری جنسیتی نیز به تایید رسید. ضرایب آلفای کرونباخ و دو نیمه کردن 88/0 و 85/0 بود. برحسب سن، وضعیت تاهل، مقطع و گروه تحصیلی تفاوت معناداری در مقیاس ها به دست نیامد. روایی همگرای مقیاس ها در ارتباط با ابعاد شادکامی به تایید رسید. به نظر می رسد، مقیاس سرزندگی ذهنی در دانشجویان از اعتبار و روایی مناسبی برخوردار است.
    کلیدواژگان: سرزندگی ذهنی، شادکامی، ساختار عاملی، تغییرناپذیری
  • خدایار ابیلی، ابراهیم مزاری* صفحات 15-34
    پژوهش حاضر با هدف تبیین فرایند روان شناختی خودتوسعه ای رهبران دانشگاهی انجام شده است. روش پژوهش حاضر کیفی، و از نوع فراترکیب بوده است. جامعه پژوهش شامل کلیه منابع مرتبط به تعداد 2670 منبع بوده که ابتدا تعداد 250 منبع بر اساس چکیده انتخاب شد. سپس 67 منبع بر اساس محتوا گزینش شد که در نهایت 58 منبع به عنوان منابع مرتبط، به روش کدگذاری در سه سطح گزاره (کد)، مفهوم و مقوله تحلیل شد. به منظور بررسی کیفیت داده ها، اعتبار (باورپذیری) و اعتماد (اطمینان پذیری) یافته ها تامین شده است. یافته ها نشان دادند فرایند روان شناختی خودتوسعه ای شامل هشت مولفه (گام) کلیدی بوده است که چهار گام اولیه آن صرفا روان شناختی و عبارتند از: 1) خوداندیشی و خودتاملی، 2) خودشناسی و خودآگاهی، 3) خودانگیزشی، 4) خودآغازگری. چهار گام بعدی، روان شناختی-مدیریتی بوده و شامل 5) انتخاب روش خودتوسعه ای (ساختاریافته، هدایت شده و فردی)، 6) کاربست مکانیزم های خودتوسعه ای (خودرهبری، خودمدیریتی، خودنظم دهی و خودراهبری یادگیری، 7) نظارت و ارزیابی خودتوسعه ای (خودکنترلی،خودنظارتی و خودارزیابی) و 8) مسئولیت و پاسخگویی (خودمسئولیت پذیری، خودتعهدی و خودپاسخگویی) به اقدامات خودتوسعه ای می باشند. در این پژوهش، ابعاد روانشناختی خودتوسعه ای رهبران دانشگاهی مورد تاکید بوده است.
    کلیدواژگان: خودتوسعه ای، رهبران دانشگاهی، فراترکیب
  • سیدمحمدهادی حکیم، زهرا نقش* صفحات 35-54
    پژوهش حاضر با هدف ارائه مدلی برای رابطه بین کمال گرایی و سلامت روان با بررسی نقش واسطه ای متغیرهای اهمال کاری تحصیلی و خودناتوان سازی تحصیلی به کمک روش تحلیل مسیر انجام پذیرفت. جامعه آماری پژوهش شامل 300 نفر از دانشجویان دختر و پسر دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران بود که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. از شرکت کننده ها خواسته شد پرسش نامه های کمال گرایی فراست (FMPS)، سلامت عمومی (GHQ-28)، اهمال کاری تحصیلی سولومون و راثبلوم و پرسش نامه خودناتوان سازی تحصیلی  (ASHS)شوینگر و استینسمر را تکمیل کنند. داده های به دست آمده با روش آماری تحلیل مسیر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد رابطه کمال گرایی با اهمال کاری و رابطه کمال گرایی با خودناتوان سازی مثبت و معنی دار است و رابطه کمال گرایی با سلامت روان منفی و معنی دار است. رابطه اهمال کاری با خودناتوان سازی مثبت و معنی دار و با سلامت روان و رابطه خودناتوان سازی با سلامت روان منفی و معنی دار است. همچنین اثر غیرمستقیم کمال گرایی بر سلامت روان به واسطه اهمال کاری و کمال گرایی بر سلامت روان به واسطه خودناتوان سازی منفی و معنی دار است. نتایج نشان داد که متغیرهای کمال گرایی، اهمال کاری و خودناتوان سازی 54 درصد از واریانس سلامت روان را پیش بینی می کنند.
    کلیدواژگان: کمال گرایی، سلامت روان، اهمال کاری تحصیلی، خودناتوان سازی تحصیلی
  • پریسا غفوریان نوروزی، محمد جواد اصغری ابراهیم آباد*، محمدسعید عبدخدایی، سید علی کیمیایی صفحات 55-75
    همواره از تعهد به رابطه زناشویی به عنوان یکی از اصول اساسی در ازدواج یاد شده است و روابط فرا زناشویی با آسیب های جبران ناپذیری همراه بوده است. هر چند دلایل این مسئله چندان شناخته شده نیست. بنابراین، هدف از پژوهش حاضر  بررسی عوامل مرتبط با روابط فرا زناشویی زنان به روش تحلیل کیفی بوده است. جامعه آماری شامل 17 نفر از زنان مراجعه کننده به  مراکز بهداشتی درمانی شهر مشهد بودند که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. شیوه اصلی گردآوری داده ها در پژوهش حاضر، مصاحبه کیفی عمیق از نوع نیمه ساختار یافته با استفاده از اسناد و مصاحبه بود. داده ها با استفاده از روش کیفی بررسی شدند. پس از استخراج مفاهیم از مصاحبه ها، محتوای به دست آمده در چهار گروه طبقه فردی، خانوادگی، اجتماعی و مذهبی تنظیم شد. هر یک از این طبقات به منزله یک عامل تاثیرگذار بر روابط فرا زناشویی شرکت کنندگان قرار گرفت. بررسی نتایج نشان داد عوامل مرتبط با چهار گروه طبقه بندی شده از عوامل قابل تبیین است. بر اساس این یافته پیشنهادات لازم در مقاله ارائه شده است.
    کلیدواژگان: روابط فرازناشویی، زنان، خیانت
  • عبدالله رشیدزاده، اسکندر فتحی آذر*، رحیم بدری، تورج هاشمی صفحات 77-90

    هدف این پژوهش، اثربخشی آموزش راهبرد های خود گردان فراشناختی بر مولفه های هیجان های منفی تحصیلی دانش آموزان دوره دوم متوسطه بود. طرح این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه این پژوهش دانش آموزان پسر دوره متوسطه شهر تبریز بودند. نمونه آماری این پژوهش شامل60 نفر از دانش آموزان دارای هیجان های منفی تحصیلی بالا بودند، که از طریق مطالعه مقدماتی و سرندکردن و با استفاده از نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند و با استفاده از روش جایگزینی هدفمند در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. برای جمع آوری اطلاعات از مقیاس هیجان های تحصیلی (پکران و همکاران، 2005)، و برای تحلیل داده ها از تحلیل کو واریانس چند متغیره استفاده شد. نتایج نشان داد که آموزش راهبرد های خودگردان فراشناختی موجب کاهش مولفه های هیجان های منفی تحصیلی شده است. این پژوهش دارای تلویحاتی برای معلمین، مربیان و مشاورین مدرسه می باشد که می توانند از نتایج آن برای بهبود پیشرفت تحصیلی و کاهش

    کلیدواژگان: آموزش راهبردهای خودگردان، فراشناخت، هیجان های منفی تحصیلی
  • فاطمه نارنجی ثانی*، زینب سادات مصطفوی، سارا رحمتی صفحات 91-116
    هدف از پژوهش حاضر تبیین رفتارهای فرانقشی (رفتار شهروندی سازمانی) بر اساس گرایش به توسعه فردی است. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ شیوه گردآوری داده ها جزء پژوهش های کمی- توصیفی محسوب می شود. جامعه آماری این تحقیق شامل کارشناسان واحدهای اداری و تشکیلاتی سازمان مخابرات استان تهران به تعداد 120 نفر بود که با استفاده از  فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی، تعداد 90 نفر از آنان انتخاب شدند. روایی پرسشنامه ها با استفاده از روایی محتوایی، و پایایی آن ها با استفاده از آلفای کرونباخ محاسبه شده است. پس از جمع آوری و تلخیص داده-ها به منظور تحلیل و تفسیر اهداف پژوهش از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده است. نتایج  تحلیل داده ها نشان داد که: 1) توسعه فردی به طور کلی، می تواند تبیین کننده رفتارهای فرانقشی در سازمان باشد، و 2) از بین مولفه های توسعه فردی، کارگرایی و موفقیت گرایی بیشترین نقش را در  تبیین رفتارهای فرانقشی در سازمان دارا می باشند.
    کلیدواژگان: توسعه فردی، رفتارهای فرانقشی (رفتار شهروندی سازمانی)، کارشناسان
  • رضا رستمی*، سارا کشاورز مقدم، نیما قربانی، عباس رحیمی نژاد، علی واشقانی فراهانی صفحات 117-130
    پژوهش حاضر با هدف تبیین تاثیر القاء هیجان بر تغییرپذیری ضربان قلب (HRV) طراحی شد. مطالعه حاضر از نوع شبه تجربی است. جامعه مورد پژوهش شامل زنان و مردان ایرانی در دامنه سنی 20 تا 40 سال است. پس از مصاحبه اولیه تعداد 92 نفر به صورت نمونه گیری هدفمند گزینش شدند. طرح آزمایشی شامل چهار مرحله ثبت تغییرپذیری ضربان قلب بوده است که به ترتیب شامل خط پایه، القاء هیجان غم، القاء هیجان خشم و مرحله پیگیری یا بازگشت به خط پایه بوده است. ابزار پژوهش شامل دستگاه ثبت تغییرپذیری ضربان قلب، فیلم های برانگیزاننده هیجان و چک لیست ریسک فاکتورهای ابتلا به بیماری قلبی-عروقی بوده است. به منظور تحلیل آماری از تحلیل واریانس چندمتغیری اندازه گیری مکرر (طرح دو بین-یک درون) استفاده شد. مطابق با نتایج تحلیل واریانس چندمتغیری اثر بین آزمودنی، میان زنان و مردان در HR تفاوت معناداری وجود داشت، اما بین دو گروه با ریسک بالا و پایین و اثر متقابل جنسیت و ریسک اثر معناداری پیدا نشد. ریسک فاکتورهای زیستی و محیطی در سنین کمتر از 40 سال بر تغییر پذیری ضربان قلب تاثیرگذار نیستند.
    کلیدواژگان: تغییرپذیری ضربان قلب، القاء هیجان، جنسیت، ریسک فاکتور
  • حمیرا ورمقانی، علی فتحی آشتیانی*، حمید پورشریفی صفحات 131-142
    اختلال استرس پس از ضربه یکی از اختلال های شایع، مزمن و ناتوان کننده است. پژوهش حاضر با هدف تعیین ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی فهرست اختلال استرس پس از ضربه (PCL-5) انجام گرفته است. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است. روش نمونه گیری در دسترس بوده، نمونه اولیه شامل 201 نفر، و نمونه نهایی با لحاظ کردن پرسشنامه های معتبر شامل 157 نفر از شهروندان تهرانی بود که استرس خارج از تحملی را تجربه کرده و در فاصله زمانی اردیبهشت تا شهریور 1396 به پرسشنامه تاب آوری کانر- دیویدسون (CD-RISC) و مقیاس اختلال تنیدگی پس از سانحه می سی سی پی (MCCP) پاسخ دادند.نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که PCL-5 در فرهنگ ایرانی ساختار پنج عاملی دارد. همسانی درونی مقیاس بالا و میزان آلفای کرانباخ برابر با 92/0 است. همبستگی معنادار بین نمرات این مقیاس با نمرات MCCP بیانگر روایی همگرای مطلوب (74/0)، و با نمرات تاب آوری نشان دهنده روایی واگرای مطلوب (46/0) است.PCL-5 به عنوان ابزار کاملا منطبق با DSM-5  می تواند به متخصصان در زمینه ارزیابی اختلال استرس پس از ضربه کمک فراوانی نماید.
    کلیدواژگان: استرس، اختلال استرس پس از ضربه، فهرست اختلال پس از ضربه
  • شقایق زهرایی*، بهاره جزء رنجبر، روشنک خدابخش صفحات 143-159
    این پژوهش با هدف مقایسه ذهن خوانی از طریق چشم و کارکردهای اجرایی (توجه انتخابی و حافظه کاری) در افراد مبتلا و غیر مبتلا به اسکلروز چندگانه (ام اس) انجام شد. تعداد 40 بیمار مبتلا به ام اس جهت نمونه گیری، به صورت در دسترس انتخاب شدند و 40 نفر افراد غیرمبتلا به ام اس از نظر سن، جنسیت و تحصیلات با آنها همتا شدند. آزمون های ذهن خوانی از طریق چشم (بارون-کوهن و همکاران، 2001)، n تعداد به عقب (کرچنر، 1958) و استروپ (استروپ، 1935) برای بررسی ذهن خوانی، حافظه کاری و توجه انتخابی در هر دو گروه اجرا شد. داده های این پژوهش با استفاده از تحلیل واریانس چندمتغیره بررسی شد. یافته ها نشان داد که تفاوت معناداری بین افراد مبتلا و غیر مبتلا به ام اس در ذهن خوانی از طریق چشم، مولفه های تعداد صحیح پاسخ و میانگین زمان پاسخ حافظه کاری و مولفه های زمان آزمایش ناهمخوان و تعداد صحیح ناهمخوان توجه انتخابی وجود داشت. تاثیر فراگیر بیماری ام اس بر حیطه های شناختی، اهمیت پرداختن به جنبه های شناختی این بیماری و توسعه کاربست های درمانی را برجسته می سازد.
    کلیدواژگان: اسکلروز چندگانه، ذهن خوانی از طریق چشم، توجه انتخابی، حافظه کاری
  • لیدا تبیانی نیان، کامبیز کامکاری*، مسعود لواسانی صفحات 161-179
    هدف این پژوهش ویژگی های روان سنجی نسخه دوم مقیاس های سنجش هوش رینولدز در دانش آموزان با اختلال تحولی هوش بود. این پژوهش از نوع طرح های روش شناختی و توسعه ای است. نسخه دوم مقیاس سنجش هوش رینولدز دارای 8 خرده آزمون (4 خرده آزمون اصلی و 4 خرده آزمون غیراصلی) است که 5 شاخص هوش بهر و 8 نمره تراز ارائه می کند. پس از ترجمه و انطباق یابی های لازم و همچنین اجرا در فاز مقدماتی (30 نفر)، تحلیل ها در سطح سوال انجام و سوالات مرتب شدند. سپس نسخه آزمایشی (100 نفر) و نسخه نهایی (150 نفر) با روش نمونه گیری هدفمند روی دانش آموزان با اختلال تحولی هوش اجرا شد. تحلیل های روان سنجی در حیطه اعتبار (تجانس درونی، دونیمه کردن، ضریب ثبات) و روایی (روایی همزمان، روایی تشخیصی) انجام شد. یافته ها نشان می دهند این ابزار در دانش آموزان با اختلال تحولی هوش، از مطلوبیت روان سنجی برخوردار است و با توجه به اجرای سریع آن، می توان از آن به عنوان ابزاری قدرتمند و مطمئن برای اهداف غربالگری، شناسایی و پژوهشی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ویژگی های روان سنجی، اختلال تحولی هوش، سنجش استثنایی، نسخه دوم مقیاس های سنجش هوشی رینولدز
|
  • Farhad Tanhaye Reshvanloo *, Raziye Keramati, Hossein Kareshki, Marziye Torkamani Pages 1-14
    The purpose of present study was to investigate the psychometric properties of subjective vitality scale in students. The research design was correlational and the statistical population consisted of students of Shahid Beheshti University and Shahid Beheshti Medical Sciences university of Tehran. Two sample groups including  247(sample 1) and 239(sample 2) students were selected through multi-stage sampling and completed Subjective Vitality scale( Ryan & Frederick, 1997) and Oxford Happiness Questionnaire( Hills & Argyle, 2002). Internal consistency, exploratory and confirmatory, convergent and criterion validity were analyzed. Results showed that subjective vitality scale show the structure of an agent with explained variance of 59.47%. Confirmatory validity and gender invariance was confirmed. Cronbach's alpha and split half coefficients for the scale were 0.88 and 0.85. There were no significant differences in scale according to age, marital status,  and field of study. Convergent validity was also confirmed in relation to the dimensions of happiness. It seems that the subjective vitality scales, has a good reliability and validity in students.
    Keywords: Subjective validity, Happiness, Factor Structure, Invariance
  • Khodayar Abili, Ebrahim Mazari * Pages 15-34
    The present study aims to explain the psychological self-developmental process of academic leaders. The method of this research is qualitativeand a kind of meta-synthesis. The research population consisted of all the related sources about 2670 sources. First, 250 sources were selected based on abstract. Then, 67 sources were selected based on the content, which eventually analyzed 58 sources as related resources by coding in three levels of proposition (code), concept, and category. In order to verify the quality of data, validity and reliability have been provided.The results showed that the psychological self-developmental process consists of eight key components that 4 steps were psychological that consist of: 1) Self-thinking and self-actualization, 2) self-knowledge and self-awareness, 3) self-motivation, 4) self-initiation, and  the next 4 steps were  psychological-managerial such as 5) selection of self-development methods(structured, guided and individual) 6) applying self-development mechanisms (self-leadership, self-management, self-regulation, self-directed learning, 7) self-development evaluating and monitoring (self-control, self-monitoring and self-evaluation), and finally, responsibility and accountability to self-development activates (self- responsibility, self-commitment and self-accountability( that in this research, psychological dimensions of academic leadership have been emphasized.
    Keywords: Self-development, academic leadership, Meta-synthesis
  • Seyed Mohammad Hadi Hakim, Zahra Naghsh * Pages 35-54
    The research has been prepared to propose a model showing the relation between perfectionism and mental health by studying the mediating role of variables such as academic procrastination and academic self-handicapping with the help of path analysis method. The study covered 300 subjects of both sexes who were students of Psychology Faculty of Tehran University. To study the variables of the research, the subjects filled the following questionnaires: The F-Multidimensional Perfectionism Scale(FMSP-18), General Health Questionnaire(GHQ-28), academic procrastination by LJ Solomon & ED Roth-Blum and Academic Self-Handicapping Scale(ASHS). We found that there's a high correlation between the variables and they are statistically significant. The relation between perfectionism and procrastination as the relation between perfectionism and handicapping is also significant and positive and the relation between perfectionism and mental-health is negative and significant. Also, the relation between procrastination and self-handicapping is positive & significant and the relation between procrastination with mental health is negative and significant. Moreover, the perfectionism indirect effect on mental health by procrastination is negative and significant. Same result is seen by the effect of perfectionism on mental health; negative and significant. The results showed that the variables: perfectionism, procrastination and self-handicapping predict 54% of the mental health variance.
    Keywords: Perfectionism, Mental-Health, Academic Procrastination, Academic Self-Handicapping
  • Parisa Ghafoorian Nourozi, Mohammad Javad Asghari Ibrahim Abad *, Mohammadsaied Abdkhodayie, Seyed Ali Kimiaee Pages 55-75
    Marital commitment has always been recognized as one of the fundamental principles of marriage, and extramarital relations have led to irritable consequences, although the reasons are not well known. Therefore, this study was aimed to investigate the factors is related to the extra marital relationships of Iranian females through a qualitative analysis. The statistical population consisted 17 women who referred to health centers in Mashhad city. Sampling conducted via purposive method. The main method of collecting data in the present study was a deep semi-structured qualitative interview, documents and interview with experienced professional psychologist. Data were analyzed using qualities method. After extracting data’s, the content was adjusted in to four categories of individual, family, social and religious-beliefs. Each of these categories has been considered as a factor for extra marital relationship of participants. The results of the survey showed that the factors associated with extra marital relationship is explainable in the four categories framework. According the findings, suggestions are presented in the article.
    Keywords: females, extramarital relationships, Infidelity
  • Abdollah Rashidzade, Eskandar Fathi Azar *, Rahim Badri, Touraj Hashemi Pages 77-90

    The purpose of this research was to investigate about the effectiveness of self-regulated metacognitive strategies training on negative educational emotions of secondary school students. This research was an expanded quasiexperimental design using a pretest-posttest method with the control group. The population of this study was secondary school students of Tabriz. The statistical sample included 60 students with high negative emotions selected for the preliminary study, screening and using a multi-stage cluster sampling. Using a semiexperimental design, they were assigned a target- replacement, as an experimental group, and a control group. To collect data of AEQ (Pekrun & et.al, 2005), and to analyze them, a multivariate covariance analysis was used. The results showed that training self-regulated metacognitive strategies resulted in decreased and improved educational emotions. This research has implications for teachers, trainers, and school counselors and they can use the results to improve students' progress and reduce 'negative educational emotions’.

    Keywords: Self Regulated Strategies Training, Meta-cognition, negative educational emotions
  • Fatemeh Narenjithani *, Zeinabalsadat Mostafavi, Ara ریالahmati Pages 91-116
    The purpose of this study is to explain the extra role behavior (organizational citizenship behavior) based on self-development components. This research is applied in terms of purpose, and also in terms of data collection method it is considered as a quantitative-descriptive research. The statistical population of this research consisted of experts at Telecommunication Organization of Tehran province 120 people that by Using Cochran formula and random sampling method, 90 of them were selected. The validity of the questionnaires was calculated using content validity and reliability of the questionnaires using Cronbach's alpha. Descriptive and inferential statistics were used to analyze and interpret the research objectives after collecting and tabling data. The results of the analysis showed that 1) self-development in general can explain the extra role behaviors in the organization; and 2) among the components of self-development, work- oriented and Success-oriented, have played the most role in explaining the extra role behaviors in the organization.
    Keywords: tendency toward self-development, extra role behavior, Organizational Citizenship Behavior, Experts
  • Reza Rostami *, Sara Keshavarz Moqadam, Nima Ghorbani, Abbas Rahiminezhad, Ali Vasheghani Farahani Pages 117-130
    The purpose of this study was to investigate the effect of elicited emotion on heart rate variability (HRV). In this study which was an semi-experimental research, 92 subjects whose age range was 20-40 years participated voluntarily and they were put purposefully in experimental group. The research tools included Procomp HRV Biofeedback, excitement emerging movies and Risk Factors Check list .To analysis the data, Multi and univariate analysis of variance (Repeated measure) were assigned. According to results of the study, between analyses was revealed that the changes between high risk and low risk group was not significant. Due to the obtained results, CAD risk factors cannot be significantly affective for HRV abnormalities prediction in low age group and the need to investigate risk factors on older group is essential.
    Keywords: Heart rate variability, Emotion Eliciting, gender, Risk Factor
  • Homeira Varmaghani, Ali Fathi Ashtiani *, Hamid Poursharifi Pages 131-142
    Posttraumatic Stress Disorder (PTSD) is one of the most common, chronic and debilitating disorders. The present research was conducted to determine the psychometric properties of the Persian version of the PTSD Checklist for DSM-5 (PCL-5). The research method is descriptive and correlational. Sampling method is convenience. Sample size in the first step consists of 201 people and the final step includes validated questionnaires including 157 Tehran citizens who have experienced excessive stress and from April to September 2017 responded to the Connor- Davidson Resilience Scale (CD-RISC) and the PTSD scale of MCCP (MCCP). The results of exploratory factor analysis showed that PCL-5 has a five-factor structure in Iranian culture. The internal consistency of the scale is high and the Cronbach's alpha is equal to 0.92. Significant correlation between the scores of this scale and the MCCP scores indicates the desired convergent validity (0.74) and with the CD-RISC scores represent a desirable divergent validity (0.46). PCL-5 as a tool according to DSM-5 can help specialists in the assessment of PTSD.
    Keywords: Stress, Posttraumatic Stress Disorder, Posttraumatic Stress Disorder Checklist
  • Shaghayegh Zahraie *, Bahareh Joz Ranjbar, Roshanak Khodabakhsh Pirkalani Pages 143-159
    The aim of this study was to compare reading the mind in the eyes and executive functions (selective attention and working memory) in patients with Multiple Sclerosis (MS) and non-patients. Participants were included of 40 patients with MS and 40 non-patients that matched in ages, education and sex. Instruments including Reading mind in the eyes (Baron-Cohen and et., 2001), N back (Kirchner, 1958) and Stroop (Stroop, 1935) have been used to investigate reading the mind in the eyes, working memory and selective attention. MANOVA showed a significant difference between the patients and non-patients in the ‘reading the mind through the eyes’ test, the working memory components (the correct response and the mean of the response time) as well as the incongruent items as the components of selective attention. The comprehensive impact of MS disease on cognitive domains highlights the importance of addressing its cognitive aspects along with the development of effective therapeutic interventions.
    Keywords: Multiple Sclerosis, reading the mind in the eyes, Selective Attention, working memory
  • Lida Tebyani Nian, Kambiz Kamkari *, Masoud Lavasani Pages 161-179
    The Aim of this study was "Psychometric Properties of the Second Edition of the Reynolds Intellectual assessment scales in Students with Intellectual Developmental Disorder. This research is a methodological and developmental design. The second version of the Reynolds Intellectual assessment Scale has 8 sub-tests (4 main sub-tests and 4 Additional sub-tests), which provides 5 IQs and 8T scores. After translating and Accommodation, as well as performing in the pilot phase (30 people), analyzes were conducted at the level of the question and the questions were sorted out. Then a try out version (100) and a final version (150) were implemented with purposeful sampling on students with intellectual disability. Psychometric analyzes were carried out in the field of Reliability (internal consistency, halving, stability coefficient) and validity (concurrent validity, diagnostic validity). The findings show that this tool has psychometric soundness in students with intellectual disability, and given its rapid implementation, it can be used as a powerful and reliable tool for screening and identification purposes and research.
    Keywords: Psychometric Properties, Intellectual Developmental Disorder, Exceptional Assessment, Reynolds Intellectual Assessment Scales